De kookgroepen hebben een gezamenlijke website voor recepten e.d.: https://kgwkoken.nl


KOKEN voor Hobbykoks

Op de maandag verkennen we de culinaire wereld met veel afwisselde recepten en af en toe een interessant experiment.
De seizoenen en lokale, eerlijke ingrediënten spelen daarbij een belangrijke rol.

Je krijgt iedere week een recept toegestuurd. Je doet zelf van tevoren de boodschappen aan de hand van het recept.
Die ingrediënten neem je mee naar de kookavond en dan wordt er gezamenlijk gekookt.
Het eindresultaat neem je mee naar huis, zodat je de volgende dag het thuisfront kunt verrassen met een lekkere maaltijd.
Tijdens het koken delen we kennis en leren door te doen en te proeven.

Naast het begeleiden op de maandag kook ik wekelijks voor circa 40 deelnemers van Kookgroep Weesp en heb daarnaast onregelmatig wat catering werk. Een en ander combineer ik met mijn dagelijkse werkzaamheden voor Webtic; in 2013 behaalde ik mijn koksdiploma (ZWK) aan het ROC te Amsterdam.


Begeleiders         :   Paul Jongsma
Tijd                      :   Maandagavond
Aantal plaatsen   :   6
Benodigdheden   :   Recepten worden voor de 1e bijeenkomst gemaild.
Kosten                 :   € 160,-  (Contributie € 30 + Activiteit € 110 + Materiaal € 20) . Na Kerst 80,- euro.


Koken met plezier met groenten in de hoofdrol (dinsdag)

Koken is een activiteit die ook via de tv ontzettend populair is geworden. Het is niet alleen een lekkere, maar vooral ook een gezellige bezigheid. Bij de kookgroep op dinsdag ligt het accent op speciale groentegerechten, ovenschotels en bijzondere toetjes. Verschillende bereidingstechnieken komen langs.

Je krijgt iedere week een recept toegestuurd. Je doet zelf van tevoren de boodschappen aan de hand van het recept. Die ingrediënten neem je mee naar de kookavond en dan wordt er gezamenlijk gekookt. Het eindresultaat neem je mee naar huis, zodat je de volgende dag het thuisfront kunt verrassen met een lekkere maaltijd.

Zowel beginnende als meer gevorderde hobbykoks kunnen meedoen. Zelf ben ik een hobbykok en was heel vroeg geïnteresseerd in koken. Het plezier in koken en mijn voorkeur voor groenten wil ik graag met anderen delen.

Begeleider          :  Henriette Beckers
Tijd                      :  Dinsdagavond
Aantal plaatsen  :  6
Benodigdheden  : Wordt voor elke bijeenkomst gemaild.

Kosten hetzelfde als hierboven. 


Kreatief koken met Peter:

Koken is leuk. Experimenteren is leuk. Experimenteren met koken is dubbel leuk.

We gaan iedere week improviseren en ontdekken. We gaan allerhande kooktechnieken proberen. Verder gaan we de 5 smaken (bitter, umami, zoet, zuur, zout) ontdekken en proberen die in gerechten goed bij elkaar te passen. We zijn niet gebonden aan een bepaalde keuken

Je krijgt iedere week een boodschappenlijst toegestuurd. Je doet zelf van tevoren de boodschappen aan de hand van die lijst. Wellicht kan je ook alvast bedenken wat je met die ingrediënten kan doen. De ingrediënten neem je mee naar de kookavond en besluiten we gezamenlijk wat we gaan maken. Uiteraard zijn er ook recepten beschikbaar ter inspiratie. En dan? Dan wordt er gezamenlijk gekookt. Het gaat er vooral om dat we het leuk hebben in de keuken.

Aan het eind van de kookavond ruimen we gezamenlijk de keuken op, wassen af en maken we haar schoon.
Het eindresultaat neem je mee naar huis, zodat je de volgende dag het thuisfront kunt verrassen met een lekkere maaltijd.

Begeleider             :  Peter Berkhout
Tijd                            :   Woensdagavond
Aantal plaatsen   :   5

Benodigdheden   :  Wordt vóór de 1e bijeenkomst gemaild.

Kosten hetzelfde als hierboven. 

Introductie Peter:

Koken is altijd al een grote passie van mij. Daarom heb ik in 2016 besloten om naast mijn werk in de IT  de volwassen opleiding Basiskok te volgen aan de ROC Amsterdam.  Nadat ik hiervoor in 2016 het diploma behaald heb ben ik aansluitend de volwassen opleiding Zelfstandig werkend kok gaan volgen en heb in december 2017 ook daarvoor mijn diploma behaald.

Ik heb insuline-afhankelijke diabetes en daarvoor is het belangrijk om goed op te letten en bij te houden hoeveel koolhydraten ik eet. Doordat ik veel heb moeten uitzoeken om mijn voedingspatroon aan te passen vind ik het inmiddels erg leuk om te koken of recepten te bedenken met een dieet technische voorwaarde. Bijv koolhydraatarm,vegetarisch,  veganistisch of rekening houden met allergenen etc.

Verder maak ik gedurende de herfst, winter en lente verschillende soorten (koud) gerookte charcuterie voor eigen gebruik. Coppa, ontbijtspek, varkensfilet, varkenshaas, worsten en vis (meestal zalm)
Deze herfst (2023) heb ik een projectje voor mijzelf om een wijnklimaatkast om te bouwen tot rijpingskast waar, door de temperatuur en luchtvochtigheid te controleren en te reguleren, de ‘perfecte’ worsten uit moeten komen.

Naast het begeleiden op de woensdag assisteer ik wekelijks bij het koken voor circa 50 deelnemers van Kookgroep Weesp en assisteer ik op dinsdag bij de Buurtbuik in Weesp.
Koken Internationaal (donderdag)

Koken is een activiteit die zeker via de tv ontzettend populair is geworden. Het is een lekkere, maar ook een gezellige bezigheid.
Koken internationaal is zowel voor de beginner als voor de gevorderde mannelijke of vrouwelijke deelnemer.
Iedere week stuurt een deelnemer een paar dagen van tevoren een recept naar de anderen. Dat kan een zelf verzonnen recept zijn, of een favoriet recept geplukt van het internet of uit een kookboek. Meestal zijn dit recepten uit de internationale keuken, maar een bijzonder gerecht uit de hollandse keuken kan natuurlijk ook. De bedoeling is dat we vooral van elkaar leren; er wordt geen “kookles” gegeven.
De bereide gerechten worden niet ter plekke geconsumeerd, maar worden meegenomen naar huis. Een keer of twee per jaar wordt een tapasavond georganiseerd, waarbij iedere deelnemer een smakelijke tapas bereidt. De tapas worden wel ter plaatse genuttigd, onder het genot van een glaasje wijn.
Het seizoen wordt afgesloten met een barbecue bij een van de deelnemers thuis.


Begeleider  :  An Buninga
Tijd                      :  Donderdagavond
Aantal plaatsen   :  6

Benodigdheden  :  Wordt voor elke bijeenkomst gemaild.

Kosten hetzelfde als hierboven.

Onze sponsoren