Algemeen

De activiteit bestaat weer uit ruim 30 avonden begeleid creatief zijn. Dat wil zeggen: we bieden geen gestructureerde cursus, maar de begeleider biedt hulp bij jouw ideeen. Bij draaien is er wel een aantal avonden een leertraject.
Voor deze activiteiten geldt weer dat de KGW de werkplaats met apparatuur biedt en dat de leden hun eigen verbruiksmaterialen meenemen; klei, glazuur en handgereedschap. De werkplaats omvat de oven (max. 1100 C), kleiwals en vijf draaischijven, alle electrisch. We hebben een afgezogen kast voor stuifwerk; niet geschikt voor glazuurspuiten.
Voor de eerste avond hebben we wel klei, overleg met je begeleider over aan te schaffen klei en materialen. De groep heeft ook wel enkele glazuren en engobes en wat gereedschap. Onze voornaamste beperking is ruimte, dus je kunt één (grote) emmer met deksel in de werkplaats laten staan met b.v. klei en natuurlijk een aantal werkstukken, waar je aan bezig bent.

Keramiek - van klei tot keramiek

Lekker met je handen in de klei en nergens aan denken - het resultaat is nog even niet belangrijk. Of heb je wel al iets in gedachten. Lukt het je om dat te maken of gaat het op iets anders lijken? Kun je het resultaat loslaten en genieten van het proces? En met een nieuwe blik kijken naar het eindresultaat?

De klei wordt vanzelf keramiek als het de eerste keer in de oven gaat. Dát proces staat vast. Nu nog leren en proberen...

Wees welkom,
​Rieneke

Begeleider         :  Rieneke Westerink
Tijd                      :  Maandagavond
Aantal plaatsen :  7

Kosten                : € 165  (Contributie € 30 + Activiteit € 110 + Materiaal € 25) . Na Kerst 82,50 euro.


Keramiek - handvormen

Keramiek handvormen

Bij handvormen wordt de klei bewerkt met de hand of met kleine gereedschappen. Door boetseren of opbouwen met platen of ringen zet je jouw fantasie om in een mooi werkstuk, dat na drogen gebakken wordt in de keramiekoven. Kleuren aanbrengen kan met (onder)glazuren, oxides, engobes, keramisch potlood… de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Het is altijd weer spannend hoe iets uit de oven komt!

In principe werkt iedereen aan haar/zijn eigen werkstuk, maar regelmatig kunnen we met de hele groep een (decoratie)techniek onder de loep nemen. 

Ervaring is niet noodzakelijk, nieuwsgierigheid en enthousiasme wel!

Hartelijke groet,
Begeleider          :   Andrea Coesel
Tijd                     :   Dinsdagavond
Aantal plaatsen  :   7

Kosten hetzelfde als hierboven


Keramiek - draaien & handvormen

DE grote aantrekkingskracht van klei is de eindeloze vormbaarheid, waarbij zo ongeveer de enige grens je fantasie is.

Draaien ook wel bekend als “pottenbakken” is een vorm van keramiek waarbij van klei ronde vormen op een draaischijf worden gemaakt. Het gebruik van een draaischijf is een fascinerende techniek die door veel oefening onder de knie te krijgen is.
Bij handvormen wordt klei met de hand en handgereedschap gevormd (zie de beschrijving: Keramiek – Handvormen). Alle fasen van het proces van klei tot geglazuurd eindproduct worden stap voor stap doorgenomen. Wanneer je meer ervaring hebt met draaien worden geavanceerdere technieken behandeld. Ter afwisseling kan er gewerkt worden met andere klei technieken zoals handvormen. Ervaring met keramiek is niet nodig, wel doorzettingsvermogen en kleren die vies mogen worden.


Begeleiders        :  Cor de Korte (woensdag)
Tijd                      :  Woensdag
Aantal plaatsen  :  7

Kosten hetzelfde als hierboven


Keramiek - draaien & handvormen

Donderdag: gaat niet door (geen begeleider. WEET JE IEMAND: GEEF HET DOOR)

Onze sponsoren