Algemeen

De activiteit bestaat weer uit ruim 30 avonden begeleid creatief zijn. Dat wil zeggen: we bieden geen gestructureerde cursus, maar de begeleider biedt hulp bij jouw ideeen. Bij draaien is er wel een aantal avonden een leertraject.
Voor deze activiteiten geldt weer dat de KGW de werkplaats met apparatuur biedt en dat de leden hun eigen verbruiksmaterialen meenemen; klei, glazuur en handgereedschap. De werkplaats omvat de oven (max. 1100 C), kleiwals en vijf draaischijven, alle electrisch. We hebben een afgezogen kast voor stuifwerk; niet geschikt voor glazuurspuiten.
Voor de eerste avond hebben we wel klei, overleg met je begeleider over aan te schaffen klei en materialen. De groep heeft ook wel enkele glazuren en engobes en wat gereedschap. Onze voornaamste beperking is ruimte, dus je kunt één (grote) emmer met deksel in de werkplaats laten staan met b.v. klei en natuurlijk een aantal werkstukken, waar je aan bezig bent.

Keramiek - van klei tot keramiek

Lekker met je handen in de klei en nergens aan denken - het resultaat is nog even niet belangrijk. Of heb je wel al iets in gedachten. Lukt het je om dat te maken of gaat het op iets anders lijken? Kun je het resultaat loslaten en genieten van het proces? En met een nieuwe blik kijken naar het eindresultaat?

De klei wordt vanzelf keramiek als het de eerste keer in de oven gaat. Dát proces staat vast. Nu nog leren en proberen...

Wees welkom,
​Rieneke

Begeleider         :  Rieneke Westerink
Tijd                     :  Maandagavond
Aantal plaatsen :  5

Kosten                :  Contributie KGW   :    30   €
                               Activiteit               :  100

                               Techniekkosten    :    23,50
                                                                ---------
                                   Te betalen        :  153,50  €


Keramiek - handvormen

Handvormen is een onderdeel van keramiek, waarbij de klei met de hand bewerkt wordt. Van klei kunnen op verschillende manieren werkstukken worden opgebouwd.

De deelnemer maakt stapsgewijs kennis met de diverse technieken zoals het opbouwen door middel van ringen, plakken of massief. Met het gebruik van de handen en gereedschap ervaart degene zelf welke techniek voor hem of haar het plezierigst, het leukst en het mooist is.

Als een werkstuk klaar is dan wordt het gebakken op 1020˚en de kleuren kunnen worden aangebracht met o.a. glazuur, engobe, keramisch potlood en oxiden. In ieder geval voor ieder wat wils. Na het kleuren wordt het werkstuk afgebakken op +/- 1050˚. Handvormen is toegankelijk voor iedereen en ervaring is dus niet noodzakelijk.


Begeleiders         :  Roos Roozendaal
Tijd                       :  Dinsdag
Aantal plaatsen   :  7

Kosten hetzelfde als hierboven


Keramiek - draaien & handvormen

DE grote aantrekkingskracht van klei is de eindeloze vormbaarheid, waarbij zo ongeveer de enige grens je fantasie is.

Draaien ook wel bekend als “pottenbakken” is een vorm van keramiek waarbij van klei ronde vormen op een draaischijf worden gemaakt. Het gebruik van een draaischijf is een fascinerende techniek die door veel oefening onder de knie te krijgen is.
Bij handvormen wordt klei met de hand en handgereedschap gevormd (zie de beschrijving: Keramiek – Handvormen). Alle fasen van het proces van klei tot geglazuurd eindproduct worden stap voor stap doorgenomen. Wanneer je meer ervaring hebt met draaien worden geavanceerdere technieken behandeld. Ter afwisseling kan er gewerkt worden met andere klei technieken zoals handvormen. Ervaring met keramiek is niet nodig, wel doorzettingsvermogen en kleren die vies mogen worden.


Begeleiders        :  Cor de Korte (woensdag)
Tijd                      :  Woensdag
Aantal plaatsen  :  7

Kosten hetzelfde als hierboven


Keramiek - draaien & handvormen

Donderdag: gaat niet door (geen begeleider. WEET JE IEMAND: GEEF HET DOOR)

Onze sponsoren