Glas in lood & TiffanyGlas in Lood & Tiffany


Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. De techniek van glas en lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht. Gedurende het seizoen wordt de deelnemer begeleid deze techniek onder de knie te krijgen. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen bijvoorbeeld een raam voor in huis of een raamhanger. Deze activiteit is uitermate geschikt voor deelnemers die graag puzzelen, want het vraagt veel geduld.


Begeleider         :  Jan d'Hous
Tijd                     :  Donderdagavond

Aantal plaatsen :  7

Kosten                : € 150,-  (Contributie € 30 + Activiteit € 110 + Materiaal € 10) . Na Kerst 75,- euro.


Glas in Lood & Tiffany

Naast glas in lood (zie beschrijving: Glas in Lood) bestaat ook Tiffany. Deze techniek is vernoemd naar Louis Comfort Tiffany, een Amerikaanse glaskunstenaar en ontwerper bekend door zijn gebrandschilderd glas en zijn lampen in art-nouveau- en art-deco-stijl. De techniek is het snijden van het patroon uit glas, deze stukjes worden gekoperfolied en op een mal aan elkaar gesoldeerd.

Deze techniek lijkt op glas in lood daarom is het wel gewenst dat de deelnemer ervaring heeft met glas in lood. Tiffany is namelijk gedetailleerder en vraagt van de deelnemer verfijnder te werken, maar levert bijzondere werkstukken op zoals lampjes of andere leuke accessoires voor het interieur.


Begeleiders        :  Marry Bouman en Nico van de Gender   (maandag)
                            :  Ton Scheel  (dinsdag)

Tijd                      :  Maandag of dinsdagavond
Aantal plaatsen  : 10 per avond

Kosten hetzelfde als hierboven

Onze sponsoren