Kunstzinnige Wollies maken

Kunstzinnige wollies spinnen
van materiaal naar draad

Vroeger was (wol)spinnen de enige mogelijkheid, om een draad te krijgen om kleding van te maken. In Nederland sponnen ze vroeger alleen schapenwol, de indianen gebruikte daar al veel eerder hondenhaar en planten voor.

In deze cursus beginnen we met het leren van de basis van het spinnen (techniek), spinnen is het in elkaar draaien van wol, haren of vezels tot een draad. Het uitzoeken van (wol)soorten, kaarden, batts maken, verven, komen aan bod in deze cursus. Ook de keuze, en aanschaf van een spinnewiel behandelen we.

Daarna gaan we door verschillende aanpassingen in spintechniek, aanleren om met verschillende materialen alle soorten wol/haar/maar ook papier om te vormen tot een draad/garen, maar dan op een kleurige, kunstzinnige manier met gebruik van verschillende materialen zoals lint, draad,stof, papier,kralen, hout, (kunst)bloemen, schelpen , enz. Dat heet art yarn, vrij vertaald Kunstgaren, waardoor je, je eigen zeer exclusieve draad krijgt, voor sjaals, truien, vesten, objecten enz. En nee, je hoeft geen breiwonder te zijn, om dat voor elkaar te krijgen, want ook de verwerking van draad naar…., komt aan bod, zelfs zonder gebruik van haak of breinaald .

Voor de eerste avonden (basistechniek) zijn er handspinners en spinnewielen te leen, maar hoe verder we in de cursus (art yarn) komen, is het de bedoeling om zelf een spinnewiel te hebben of aan te schaffen. De cursus betreft het aan leren (technieken) en thuis het geleerde te spinnen om verder te komen in de cursus, voor de volgende techniek of verwerking. Want de techniek van spinnen leer je alleen, door meters te maken.

Als je al een spinnewiel heb, is het de bedoeling dat je die de eerste avond meeneemt, zodat we een plan kunnen maken en te kijken wat daar de mogelijkheden mee zijn en waar je interesse naar uit gaat qua techniek. De eventuele aanschaf behandelen we dan ook, dus koop niet zomaar alvast een spinnewiel.

Ook is het mogelijk om van te voren even contact op te nemen, zodat we kunnen kijken wat je verwachtingen zijn.

Begeleiders:          MaryJan Bakker
Tijd:                         Maandagdagavond

Aantal plaatsen:     7
Contributie :             (basis + techniekkosten) € 150,- / 75 na 1 jan.

Onze sponsoren